Oplossingen voor beslagen beglazing aan de binnenzijde
Het ontstaan van condens wordt veroorzaakt door het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenlucht. Dit komt door de verschillen in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenlucht. Deze situatie treedt vaak op wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een raam.
Wat zijn de factoren?
Condensatie op de beglazing komt vaak voor door het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid. Bij koud weer is de beglazing meestal kouder dan de binnentemperatuur. Wanneer de warme lucht van binnenshuis in aanraking komt met het koude glas van de beglazing, kan deze warme lucht geen vocht meer vasthouden.
Wanneer de luchtvochtigheid stijgt, zal overtollig vocht op het koude raam condenseren en zo condensvorming veroorzaken. Als de isolatie van een raam niet goed is, zal het glas sterk afwijken van de binnentemperatuur. Slecht geïsoleerde ramen, zoals enkel glas, hebben meer kans op condensvorming.
Wanneer u activiteiten in uw woning uitvoert, bijvoorbeeld koken, douchen of het drogen van wasgoed, kunt u de luchtvochtigheid binnen verhogen. Als vochtige lucht niet op de juiste manier wordt afgevoerd, kan dit leiden tot condensatie op ramen, vooral als deze ramen koud zijn. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom condensatie optreedt, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw woning.
Advies om condensvorming te verminderen of te voorkomen
Houd uw huis goed geventileerd, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en de badkamer. Maak gebruik van ventilatieroosters of open ramen om vochtige lucht af te voeren. Investeer in isolatie van uw ramen om temperatuurverschillen te verminderen.
Als er veel vochtige lucht wordt geproduceerd, bijvoorbeeld in de badkamer en keuken, kunt u uw afzuigventilatoren gebruiken om vocht direct af te voeren. Gebruik een luchtontvochtiger als de luchtvochtigheid in huis altijd hoog is. Als u condensatie vermindert, zal het binnenklimaat aangenamer worden en schimmelvorming voorkomen worden.